Jdi na obsah Jdi na menu
 


16. 7. 2017

Paříž jako žaludek nejen Francie?

          V těchto dnech mě upoutala fotografie manželských párů prezidentů Emannuela Macrona a Donalda Trumpa v restauraci Julese Vernea ve druhém poschodí Eiffelovy věže. Po jejich boku stál šéfkuchař, který jim připravil večeři. Upoutala mě, protože to bylo fakticky jediné hlavní jídlo během půldruhadenní návštěvy amerického prezidenta v Paříži, pro níž oficiálním hlavním důvodem byla vojenská přehlídka na Elysejských polích u příležitosti státního svátku Francie – pádu Bastilly a také 100. výročí americké účasti v první světové válce.

            A protože zvláště ve Francii bývá jídelníček nejvyšších činitelů stejně důležitý jako závěrečné komuniké, zajímalo mě, čím francouzský prezident uhostil svého hosta a proč kvůli tomu si vybral nikoliv jídelnu Elysejského paláce, ale věž, dříve tak umělci proklínanou a dnes hlavní symbol hlavního města. Šéfkuchař oceněný Michelinovou hvězdičkou Alain Ducasse jim předložil  paštiku v těstovinové kůrce, krémovou polévku se zeleninou, osmažený mořský jazyk s holandskou omáčkou, hovězí plátek se šťávou z lesních jahod a na zakončení čokoládové suflé. Na úvodní přípitek bylo šampaňské, ale víno Trumpovi nenabízeli. Je zásadním abstinentem od dob, kdy jeho bratr se upil a v roce 1981 zemřel.

            Není žádnou výjimkou v této zemi, že prezident zve hostující prezidenty na oběd či večeři do vybraných pařížských restaurací. Tak Macron už obědval s Vladimírem Putinem v rotundě u Versailleského zámku, Jacques Chirac pohostil Billa Clintona v Ambroisie na rohu náměstí Vosges, Nicolas Sarkozy pozval Baracka Obamu s manželkou do Fontaine de Mars, abych uvedl jen pár příkladů z poslední doby. Byla to většinou rodinná posezení za stolem, nijak se nedají porovnat například s tříhodinovou hostinou, nabídnutou prezidentu Woodrawu Wilsonovi v senátě 20. ledna 1919, kdy senátor Auguste Rivet, jenž se vžil do role Cyrana, uvítal amerického hosta svými verši na počest velkého vítěze. Využil k tomu malé přestávky po podávaném jehněčím, zavlažovaném šampaňským Roederer. Však také Trump s Macronem ještě nevyhráli společně žádnou válku, třebaže francouzský prezident zřejmě získal body v evropském soutěžení o Trumpovu přízeň.